Fixies zijn de nieuwe trend

08-03-11
Een paar jaar geleden begon een handjevol fietskoeriers in steden als New York en Londen hun pakketjes op zogeheten 'fixies' (doortrappers) te bezorgen. Er ontstond een subcultuur die aan het uitgroeien is tot dé urban fietstrend van dit moment. Puurheid en eenvoud van de fiets zijn de grote verleiders.
De bloggers van www.getsalt.com waren er als de kippen bij om deze hippe nieuwe trend in kaart te brengen: het rijden op 'fixed gear bikes' wordt wereldwijd steeds populairder. En ook in Nederland duiken fixies steeds vaker in het straatbeeld op. Behalve dat het rijden op een doortrapper dankzij het vaste verzet een enorme kick geeft, zijn de stijl en 'looks' onder fanatieke aanhangers van het fixie-geloof minstens zo belangrijk. Door de afwezigheid van allerlei ‘overbodige’ onderdelen als versnellingen, spatborden, bagagedragers en soms zelfs remmen blijft er een vrijwel kale fiets over waarmee een fixie-rijder zich direct van alle andere fietsers onderscheidt.

'Fixed gear bikes' zijn eigenlijk de meest eenvoudige fietsen die er bestaan. Een fixie bestaat meestal uit een gestript (race)frame, twee wielen, een (extreem) smal stuurtje, een zadel en een vast (fixed) verzet. Voor de niet-techneuten onder ons: een vast verzet betekent dat het achtertandwiel direct op de as is vastgeschroefd. Hierdoor draaien de pedalen altijd gelijk met het achterwiel, uitrijden en je benen stilhouden is er dus niet bij. Een echte oerfiets dus, want de allereerste fietsen waren allemaal doortrappers.

Het fietsen op een fixie kost even tijd om te leren. Het is vooral wennen aan het feit dat je je benen niet kunt stilhouden. Iedereen die wel eens op een spinning fiets heeft gezeten, kent dat gevoel, maar in plaats van in een veilige sportschool bevind je je met deze fiets op de weg. Tel hier bij op dat een fixie slechts één rem – een voorrem – heeft (echte freaks rijden zelfs zonder remmen) en je kunt je het beginnersgevoel wel voorstellen. Geef je over aan de kick en wordt een 'fixie believer'. Daarbij komt dat je voor relatief weinig geld een fiets kunt aanschaffen die er snel en superstrak uitziet. Zo heb je een Specialized (Globe Roll 1) al voor 599 euro.

Na de trendy 'messenger bags', die ook door fietskoeriers zijn gelanceerd, lijken ook fixies een modeartikel te worden waarmee een snelgroeiende groep graag gezien wil worden. Vandaar dat, naast de inmiddels talloze kleinere merken, bekende fietsmerken als Specialized, Trek en Bianchi al op de trend zijn in gesprongen en fixies op de markt brengen.

Meer informatie vind je op:

www.singlespeed.nl
www.rotterdamfixedgear.com
www.specialized.com
www. trekbikes.com
www.bianchi.com

Reacties op 'Fixies zijn de nieuwe trend'

rudi zegt:

toen ik een jaar of 18 reed ik op de piste in antwerpen dan ben ik wegens werk 37 jaar niet meer op de fiets geweest nu ik een paar jaar met de vut ben kan ik alles weer op pakken ryd ikweer soms 300 500 km per week ook opde piste in gent op de weg met een fixie net als vroeger .met een verzet van 50x 18 dat bevalt prima.

Geplaatst op: 26-02-2011 22:33
Dit bericht is goedgekeurd door een beheerder. Als u opmerkingen heeft over dit bericht kunt u contact opnemen met de beheerder van de website.
Reken de som uit Geef een nieuwe code