Elke MTB discipline zijn eigen fiets

18-05-11
De mountainbikesport is verre van eenvormig en kent diverse deeldisciplines. De bekendste en meest conventionele discipline is cross-country, in principe een reguliere tocht of race (net als een wielerkoers of veldrit).
De cross-country discipline ontleent haar naam aan het meestal variabele karakter van het terrein. De renners moeten bijvoorbeeld bospaadjes, zandpaden, steile beklimmingen en graslanden bedwingen op hun met natuurlijke hindernissen bezaaide pad. Een merk als Cannondale is een rasechte specialist op het gebied van mountainbikes die geschikt zijn voor deze populaire discipline. Zo is de een uitstekende fiets voor de recreatieve mountainbiker, terwijl de vederlichte Jekyll Carbon 2 alle snufjes heeft waar de semiprof of rechtgeaarde professional naar op zoek is. Hetzelfde geldt voor de 486 Velvet Pro van het Italiaanse merk Carraro.Waaghalzendisciplines

Een echte waaghalzendiscipline binnen het mountainbikecircuit vormen de zogenaamde downhills. Snelheidsduivels moeten op tijd een uitdagend en link afdalingsparcours completeren, wat veel durf en imposante staaltjes stuurkunst vereist. Wedstrijden worden vaak met tienden van seconden gewonnen of verloren. Naarmate dit spectaculaire staaltje fietsbeheersing populairder werd onder liefhebbers van extreme sporten, gingen fabrikanten zich ook toeleggen op de productie van speciale downhillfietsen.

Downhillfietsen zijn licht (15 tot 19 kilogram), uitgerust met stevige schokdempers en vooral gebouwd op snelheid, stabiliteit en manoeuvreerbaarheid. De GT Force Carbon Experten de GT Sanction zijn fietsen die heel specifiek zijn afgestemd op de uitdagingen waar fanatieke dalers mee te maken krijgen. Door hun specialistische functie-eisen zijn downhillfietsen wel behoorlijk prijzig. Een bijzondere variant op het downhillconcept is de four cross, waarin meerdere deelnemers het in slalomheats tegen elkaar opnemen.

Andere spectaculaire disciplines, waar veel luchtgebonden acrobatiek en een forse dosis behendigheid bij komen kijken, zijn freeriding en dirt jumping.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn freerides niet gebonden aan vaste regels en conventies, maar kunnen de wedstrijden een eclectische mengelmoes van meerdere extreme mountainbikedisciplines zijn. Vooral Scott Voltage en Rat Bikes (Rat Bikes The Bastard, Rat Bikes The Bastard DeLuxe) bieden modellen aan die bruikbaar zijn voor deze uitdagende tak van de mountainbikesport. Dirt jumping heeft een hoog crossgehalte. Het doel is om met behulp van kunstmatige aangelegde of natuurlijke heuvels het luchtruim te kiezen en zo spectaculair mogelijk weer op twee wielen te landen. Een fiets die uitermate geschikt is voor deze discipline is bijvoorbeeld de Scott Voltage YZ-10.

Reacties op 'Elke MTB discipline zijn eigen fiets '

NkFvE2Ggv4y9 zegt:

January 3, 2009 at 00><05/a:Anna, I just landed today and I did look like a sumo fighter since it started snowing heavily as I got out of the airport! I still have 3 years to reach my target of 11 countries (4 more to do) so lets see! Wishing you the same for 2009. It has been a good year so far&#8230; hehehe (8 hours sleep in Mumbai followed by 25 hours in flight) Reply</a>

Geplaatst op: 25-06-2016 05:50
Dit bericht is niet OK!
Reken de som uit Geef een nieuwe code