Fietsen op stroom

13-04-11
Te weinig spierkracht? Nu is er stroom!

Fietsen is een bezigheid die doorgaans geassocieerd wordt met menselijke spierkracht. Heftig transpirerende wielrenners die machtige Alpenreuzen bedwingen of zwoegende postbezorgers die stortbuien en hevige rukwinden trotseren om hun lading af te leveren. Maar vanaf de jaren negentig van de negentiende eeuw (Ogden Bolten Jr., 1895) is de immer innovatieve mens ook druk in de weer met het ontwerpen van elektrische varianten op de aloude trapfiets. De door Vector Services Limited verkochte Zike was in 1992 de eerste elektrische fiets die op de commerciële markt werd losgelaten.
De eerste fietsenfabrikant die écht serieus werk maakte van de perfectionering van de elektrische fiets was Sparta. Vandaag de dag is Sparta nog steeds een van de grote spelers binnen het marktsegment. Of u nu kiest voor de wat gunstiger geprijsde ION RXof de luxer aangeklede ION STYLE, het assortiment van Sparta bevat voor elke doelgroep wel een kwalitatief hoogwaardige elektrische fiets. Uniek aan de ION Style is dat de fiets helemaal kan worden afgestemd op de wensen van de individuele klant. Maar Sparta is zeker niet de enige fabrikant die zich met overgave op de markt voor elektrische fietsen heeft gestort. Ook andere gerenommeerde merken als Trek, Gazelle, Batavus, Giant en Union bieden tegenwoordig diverse betaalbare en kwalitatief uitstekende modellen aan. Heel handig voor bijvoorbeeld treinforensen zijn de elektrische vouwfietsen van Cross, zoals de Cross E-transformerof de Cross Aircycle. Compact, licht en makkelijk oplaadbaar.

Globaal gezien zijn er vandaag de dag twee typen elektrische fietsen, de e-bike en de pedelec. De e-bike is een elektrische fiets die kilometers maakt zonder dat de bestuurder zelf trapt. De snelheid wordt wel bepaald door de fietser. Die kan namelijk gebruik maken van zowel een knop als een gashendel om het gewenste tempo te kiezen. De pedelec (pedal electric cyle) is een fiets waarmee de gebruiker alleen vooruit kan komen door ook zelf te trappen. De bestuurder van een pedelec (bijvoorbeeld de Batavus Padova Easy) trapt zelf, maar wordt ondersteund door een elektrisch systeem dat extra kracht levert. De hoeveelheid kracht die geleverd wordt door het systeem is afhankelijk van de kracht die de fietser zelf zet. Dit wordt gemeten door een sensor. In een tijdsgewricht waarin duurzaamheid het toverwoord is, vormt de elektrische fiets een milieuvriendelijk, veelzijdig, comfortabel en praktisch transportmiddel, zeker voor mensen die niet over de lichamelijke vermogens of zin beschikken om de nukken van Moeder Natuur met louter spierkracht te trotseren.

Reacties op 'Fietsen op stroom '

TE8XGcUzss zegt:

I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I am hoping the same hirghg-ade website post from you in the future also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own site going now. Really blogging is spreading its wings and growing fast. Your write up is a great example.

Geplaatst op: 25-06-2016 08:09
Dit bericht is niet OK!
7gyjAHdG zegt:

I apircepate you taking to time to contribute That's very helpful.

Geplaatst op: 23-10-2016 16:41
Dit bericht is niet OK!
bb932YskfN zegt:

Begun, the great internet edtoiuacn has.

Geplaatst op: 23-10-2016 17:20
Dit bericht is niet OK!
Reken de som uit Geef een nieuwe code